Skip to main content Skip to footer

Commissies en afdelingen

Commissies en afdelingen

De NVS heeft een aantal vaste commissies ter ondersteuning van haar activiteiten. Leden kunnen deel uitmaken van deze commissies, de benoemingstermijn voor commissielidmaatschap is 3 jaar. Daarnaast heeft de NVS afdelingen waarin leden vanuit eenzelfde achtergrond of thema samenkomen. De producten van deze afdelingen zijn voor alle leden beschikbaar.

Commissies

  • Nascholingscommissie
  • Programmacommissie
  • Redactiecommissie
  • Young Professional commissie

Nascholingscommissie

De Nascholingscommissie heeft als doel de leden van de NVS en geïnteresseerde niet-leden na en bij te scholen op het gebied van stralingsbescherming. Dit bereikt zij door:

  • te bevorderen dat na- en bijscholing door derden (o.a. erkende opleidingsinstituten) beschikbaar komt voor de leden. Zo nodig treedt de commissie op als medeorganisator van na- en bijscholing. Bij specifieke onderwerpen, die niet door derden aangeboden worden of met bijzonder actueel karakter, zal de commissie optreden als organisator.
  • de na- en bijscholingsbehoefte van de NVS leden te inventariseren. 

Eerder door de NVS georganiseerde nascholingen en bijbehorende documentatie is voor leden te vinden op het ledendeel.

U kunt de nascholingscommissie bereiken het contactformulier onder vermelding van de nascholingscommissie.

Programmacommissie

De Programmacommissie organiseert jaarlijks een Voorjaars- en een Najaarssymposium. De symposia hebben een centraal thema, dat door de uitgenodigde sprekers van verschillende kanten wordt belicht.

De leden worden op deze wijze binnen een kort tijdsbestek over een onderwerp ‘bijgepraat’. Het aantal deelnemers schommelt de laatste jaren inclusief de online toehoorders rond de 400.

Wanneer het overkoepelende thema van een symposium is gekozen, garandeert de gevarieerde samenstelling van de Programmacommissie vervolgens dat de invulling van de dag uiteenlopende invalshoeken kent. Klik hier voor een overzicht van de symposia vanaf 2011. Wanneer de spreker daar toestemming voor geeft, wordt diens presentatie als pdf-file op het ledendeel van de website geplaatst. Zo zijn de voordrachten beschikbaar voor alle leden. Mocht je een goed idee hebben voor een (halve) symposiumdag, laat het ons weten via het contactformulier.

De pauzes kunnen worden gebruikt voor het kennisnemen van de nieuwste ontwikkelingen bij onze exposanten. Tezamen met het informele karakter en de borrel na afloop bieden de symposia bij uitstek de mogelijkheid om met sprekers en collega’s contacten te leggen.

Redactiecommissie

Om de onderlinge communicatie tussen de leden te ondersteunen en zorg te dragen voor snelle informatie-uitwisseling tussen bestuur en leden beschikt de NVS over diverse communicatiemiddelen, zoals de website, het Nederlands Tijdschrift voor Stralingsbescherming en de nieuwsbrief. De Redactiecommissie draagt zorg voor de redactie van het NTvS en is betrokken bij het beheer van de website.

Website

De inhoud van de website wordt verzorgd door leden van de diverse commissies en afdelingen. Binnen het ledendeel is het daardoor makkelijk om actuele informatie uit te wisselen en documentatie beschikbaar te stellen.

Nederlands Tijdschrift voor Stralingsbescherming

Drie maal per jaar wordt ons verenigingsblad gepubliceerd. De Redactiecommissie draagt zorg voor de inhoud en kwaliteit van het Nederlands Tijdschrift voor Stralingsbescherming.

De Redactiecommissie van het Nederlands Tijdschrift voor Stralingsbescherming heeft zich als doel gesteld om het blad een afspiegeling te laten zijn van alles wat er leeft in de stralingsbeschermingswereld. Voor de samenstelling van het Nederlands Tijdschrift voor Stralingsbescherming is zij sterk afhankelijk van de input van leden en derden. Sprekers op wetenschappelijke NVS-vergaderingen en vertegenwoordigers van relevante instanties worden dan ook actief benaderd om artikelen in te sturen. Daarnaast kan je ook ongevraagd kopij aanleveren.

Afdelingen

  • Afdeling Bedrijfs Gezondheidszorg (BGZ)

    Deze afdeling is voortgekomen uit de op 15 september 1978 opgerichte werkgroep ioniserende straling van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde.

    Lees meer ...

  • Afdeling Consultancy (Cons)

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

    Lees meer ...

  • Afdeling Grote Vergunninghouders (GV)

    De meeste van de ongeveer 30 complex- en artikel 15b vergunninghouders in Nederland zijn verenigd in de afdeling Grote Vergunninghouders (NVS-GV). De leden zijn werkzaam binnen de Stralingsbeschermingseenheid van hun organisatie als (Algemeen) Coördinerend Deskundige.

    Lees meer ...

  • Afdeling Industriële Stralingsveiligheid (IS)

    Deze afdeling heeft als doelstelling het bevorderen van de verantwoorde toepassing van stralingsbronnen in de industrie en het invoeren van bruikbare normen voor het veilig werken met stralingsbronnen in de industriële omgeving.

    Lees meer ...

  • Afdeling Niet-Ioniserende Straling (NIS)

    Deze afdeling bestaat sinds 1997 en richt zich op leden die in hun werk te maken hebben met niet-ioniserende straling.

    Lees meer ...

  • Afdeling Stralingsbescherming in Suriname en Caribisch Gebied (SC)

    Deze afdeling is in november 2020 opgericht en heeft tot doel om zowel de deskundigheid op het gebied van stralingsbescherming, als de verantwoorde toepassing van stralingsbronnen te bevorderen in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Zij richt zich daarmee specifiek op professionals werkzaam in deze gebieden.