De nascholingscommissie heeft voor 9 oktober 2025 (aanvang 08:00) en 10 oktober (afronding 16:00) een interessante tweedaagse excursie naar Philips in Best en Tabloo / Euridice / Hades te Mol, België georganiseerd. Hierbij zal op de eerste dag Philips Medical worden bezocht waarbij naast een aantal lezingen op het gebied van de medische toepassingen en stralingsbescherming aspecten ook het bezoekers centrum zal worden bezocht alsmede een rondgang door het bedrijf zelf (R&D, EMC lab). In de avond is een bezoek aan het Phillips museum gepland alsmede een diner.
De volgende ochtend zal de excursie worden voortgezet te Mol (België). Hier is in de ochtend een uitgebreid bezoek aan het informatie centrum Tabloo gepland. Na de lunch zal verder het ondergrondse laboratorium voor onderzoek naar eind opslag van radioactief afval (Euredice, Hades) worden bezocht.
Al met al een unieke combinatie van onderwerpen en plaatsen waar je normaal niet snel toegang zult krijgen. Het aantal bezoekers is gelimiteerd zodat we een first comes first serve benadering hebben. Aangezien er zowel bij Philips als in Mol wandelingen zijn voorzien en bij het bezoek aan de ondergrondse faciliteit van een kleine personenlift gebruik wordt gemaakt, is het aan te bevelen dat deelnemers goed ter been zijn en tegen verblijf in kleine ruimtes kunnen.
In de prijs zijn de bedrijfsbezoeken aan Philips en Mol, lunch en diner op de eerste dag en lunch op de tweede dag inbegrepen. Ook het bezoek aan het Philips museum is inbegrepen.
Het is mogelijk om daarbuiten op eigen kosten te overnachten en ontbijten. Hiertoe adviseert de NVS een kamer bij Van der Valk – Best.
Om eventueel met elkaar mee te kunnen rijden, ondersteunt de NVS dit met een whatsapp groep, waarop je, te zijner tijd, vrijblijvend kunt inschrijven.
De deelnemer heeft na afloop van het bezoek aan Philips kennis van:
1. Karakteristieken van verstrooide stralingsvelden en de beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen in de wereld van interventieradiologie;
2. Hoe patiënten en medewerkers worden blootgesteld tijdens interventie radiologie en hoe dit beïnvloed kan worden;
3. Optimalisatie van de blootstelling van medewerkers door het geven van feedback.
De leerdoelen van het bedrijfsbezoek aan Tabloo / Euridice / Hades te Mol zijn:
1. De deelnemer leert op welke wijze complexe informatie over radioactiviteit, radioactief afval, halveringstijd, de weg van radioactief afval, veilige eindberging en meer op een vereenvoudigde, maar duidelijke manier overgebracht kan worden aan burgers;
2. Kennis krijgen van de onderzoeken die worden gedaan naar de geologische eindberging van radioactief afval;
3. Kennis krijgen van het gedrag van klei:
a. de verstoorde klei;
b. effect van warmte op klei;
c. de potentiële verspreiding van radioactief afval in klei.
4. Kennis krijgen over de uitgraving en de constructie van een eindberging in klei en daarmee over de uitvoerbaarheid van het realiseren van een dergelijke eindberging;
5. Kennis krijgen over de gebruikte instrumentatie en de monitoring van het toekomstig opgeslagen radioactieve afval;
6. Kennis krijgen over mogelijkheden van specialistische onderzoeken bij extreem lage achtergrondwaarden op 225 m diepte.
*Prijs NVS-lid: EUR € 275 ,-
Herregistratie ANVS: 20 punten in totaal (in aanvraag bij ANVS)
Het is niet mogelijk om voor maar één dag in te schrijven.
*De prijs is exclusief btw.