Skip to main content Skip to footer

Stralingshygiëne

Wat is straling?

Straling is een manier van energieoverdracht. We komen in ons dagelijks leven in contact met veel soorten straling. Licht, infrarood, radiogolven en UV straling zijn hier voorbeelden van. Stralingshygiëne houdt zich vooral bezig met ioniserende straling, dit is straling met veel energie.

Ioniserende straling komt uit de ruimte van de zon en andere sterren, uit de bodem en zelfs uit ons eigen lichaam. Verreweg het grootste deel van de ioniserende straling om ons heen is van natuurlijke oorsprong, maar het kan ook kunstmatig opgewekt worden. Je kan dan denken aan de straling die uit een röntgenapparaat komt. Ook bij de productie van kernenergie komt straling vrij. Blootstelling aan grote hoeveelheden ioniserende straling kan materiaal beschadigen en is daarmee mogelijk ook gevaarlijk voor mensen. Toepassingen waarbij ioniserende straling vrijkomt zijn daarom aan strenge regels gebonden.

Er zijn meerdere partijen die uitgebreide informatie over straling op hun websites hebben gezet. Een van deze partijen is het RIVM, zij beschrijven ook bronnen van straling en de gemiddelde stralingsblootstelling in Nederland.

Stralingsbeschermingskundige

Een stralingsbeschermingsdeskundige is iemand die zich heeft gespecialiseerd in het veilig (laten) werken met straling. De taken en verantwoordelijkheden van de stralingsbeschermingsdeskundige zijn vastgelegd in de wet. Je kan hier meer over lezen in de ‘Factsheet Deskundigheid‘ van de ANVS.